HTML

2009.01.03. 02:23 4/7

Búcsú

Idei első bejegyzésem az utolsó is a blogon. Bár lenne még témám bőven Belaruszról, úgy érzem ami ténylegesen is az útibeszámolóhoz kapcsolódik (felkészülés, beszámoló, képek), azt nagyjából kimerítettem, bármi más már nem szorosan ide tartozna - így nincs más hátra, mint egy rövid összefoglalóval búcsúzni.

4 komment

Címkék: hasznos élmények


2008.12.31. 12:13 4/7

Mennyi az annyi - 3. rész: tények

Az Indafoto tárhely bővítéséig és a közelgő zárszó előtt gondoltam megosztok még pár hasznos infót azokkal akik esetleg utazni akarnak, immár konkrét adatok alapján is. Eredetileg hosszú elemzést akartam írni a távolságokról, meg a pontos költségekről, de inkább meghagyom mindenkinek a teljes felfedezés örömét :)

1 komment · 1 trackback


2008.12.27. 02:19 4/7

***TELJES KÉPGALÉRIA!***

Első galéria a 2. nap (mivel első nap csak úton voltunk, érdemi kép nem készült), emlékeztetőül: városnézés, séta, áruházlátogatás, ismerkedés Belarusszal és Breszttel
3. nap: egésznapos breszti városnézés, breszti erőd, vasúti múzeum, belváros, Lenin-szobor, kaja a Jules Vernében
4. nap: úton Minszkbe, városnézés Pinszkben, mocsarak, esti séta Minszkben
5. nap: egésznapos minszki városnézés, este opera (Figaró házassága) 
6. nap: úton Vitebszk felé, Khatyn - emlékhely meglátogatása, Polatsk városnézés, este Vitebszk
7. nap: egész napos városnézés Vitebszkben, Chagall-szülőház, Chagall-ház, templomok, stb.
8. nap: visszatérés Minszkbe, II. világháborús emlékmű, séta Minszkben este, Nemzeti Könyvtár
9. nap: látogatás Njesvizhbe (kastély) és Mirbe (vár). Este érkezés Bresztbe

4 komment

Címkék: képek élmények


2008.12.26. 20:37 4/7

Teljes képgaléria hamarosan!

Szólj hozzá!


2008.12.26. 01:27 4/7

9 - 10. nap - Belarusz várai és búcsú Belarusztól

2008.12.13., szombat
Útvonal: Minszk - Njesvizh - Mir - Breszt
Távolság: ~400km

Az utolsó napra hagytuk Belarusz talán nemzetközileg is legismertebb látnivalóit, turisztikai szimbólumait. Ennek két oka volt, egyrészt hogy hétfőn (amikor mehettünk volna erre), nem volt egyértelmű az útikönyvek alapján, hogy nyitva vannak-e. Másrészt a szombati napot amúgyis szimpatikusabbnak gondoltam, ugyan turista tömegek télen semmikor nem várhatóak, de ha kevesen is vannak még mindig hangulatosabb, mint egy hétköznap délelőtt teljesen egyedül bolyongani valami elhagyatott várban. Szerencsére mind Njesvizh, mind Mir a Breszt felé vezető autópálya mellett fekszik, előbbi kb. 20, a másik 10km kitérő, pont ellentétes irányban, így egymás után könnyedén bejárhatóak. 

4 komment

Címkék: hasznos élmények


2008.12.23. 23:17 4/7

8. nap - Félúton

2008.12.12., péntek
Útvonal: Vitebszk - Minszk (Orsa felé, az M1-es autópályán)
Távolság: ~250km

Időben már bőven az utazás vége felé közeledtünk, de a tervezett útvonalnak még csak kb. a felénél jártunk. Így az elkövetkezendő 3 nap, különösen a vasárnapi hazaút fáradalmaira tekintettel a késői felkelés (értsd reggel 8 körül) után sem rendelkeztem még konkrét tervvel, hogy merre és mit is kéne csinálni. Azon kívül persze, hogy este Minszkben van szállásunk. Szóba jöhettet Orsa, amit eredetileg terveztem és útba is esik, de itt túl sok látnivaló nincs igazából. Kicsit messzebb van Mogilev, amit valószínűleg érdemes megnézni, az 1-2 órát amink lett volna rá túl kevésnek, cserébe a kitérőt túl nagynak ítéltem (Orsától még délebbre van, és az autópálya helyett országúton kellett volna visszamennünk). Így a szürke, ködös táj láttán, és egyre hűvösödő időjárás miatt a leggyorsabb és legrövidebb útvonal mellett döntöttünk

12 komment

Címkék: hasznos élmények minszk


2008.12.22. 23:47 4/7

7. nap - Chagall és a többiek

2008.12.11., csütörtök
Útvonal: Vitebszk
Távolság: 0km

Vitebszk fő látnivalói közé leginkább Chagall, és néhány helyi orosz és belarusz festő képei tartoznak, így ezeket saját fényképeimen nehezen tudnám bemutatni. Mindenesetre aki Belaruszban jár, és kicsit is érdekli a festészet, annak mindenképp el kell ide látogatnia. 
A képtáran kívül is tartogat látnivalókat a város, Breszthez hasonlóan itt is bőven el tudtunk volna tölteni még egy napot. A belváros egyik fele a más ismert széles sugárutas, parkos megoldás, a másik viszont a folyópart felett egy kis dombon fekszik, régi épületekkel, kávézókkal éttermekkel - csak a másiknál jóval kisebb, viszonylag hamar be lehet járni.  

Lehet hogy csak azért, mert este érkeztünk oda, de kicsit más hangulata volt mint a többi városnak. Mondanám hogy keletiesebb, oroszosabb, hiszen Szmolenszk is alig 150km-re fekszik, de nem tudnék rá konkrét példát mondani hogy miben más. Esetleg annyiban, hogy messze itt láttam a legtöbb Moszkvicsot, illetve rendőrt is. Ez utóbbi érzete abból adódhatott, hogy mint később rájöttünk, az utcánkban lévő szállodai őrzött parkoló bejárata egybeesett a rendőrörsével is, így már érthető miért szaladgáltak 10 percenként fel-alá rendőrautók az amúgy nyugodt és nem túl nagy forgalmú utcában. De ettől függetlenül az utcán is többet lehetett látni, és a főtéren és környékén is egyfolytában igazoltattak, este megérkezésünkkor és másnap is láttuk őket gyalogosan. 

Visszatérve a látnivalókhoz, először a helyi képtárat vettük szemügyre. A bejáratnál maga Marx is ügyel, hogy csak ideológiailag helyénvaló dolgok kerüljenek bemutatásra (utoljára Londonban láttam mellszobrát, érdekes módon Belaruszban sem találtunk többet  - csak Lenin volt minden mennyiségben)

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos élmények


2008.12.22. 00:45 4/7

6. nap - Irány kelet!

2008.12.10., szerda
Útvonal: Minszk - Khatyn - Polatsk - Vitebszk
Távolság: ~ 320km

A remek élmények és kimaradt számtalan látnivaló miatt kicsit szomorúan hagytuk hátra Minszket. Kicsit úgy éreztük, ehhez képest egy vidéki város csak unalmasabb lehet, szívesen maradtunk volna még a mozgalmas fővárosban. Azért hamar túltettük magunkat rajta, a szinte meditatívan nyugalmas országúti autózás, és a tudat, hogy még pénteken visszatérünk némileg kárpótolt. 
A legrövidebb úton indultunk Vitebszk felé, amiről egy kisebb (Khatyn) és egy nagyobb (Polatsk) kitérőt tettünk, Lepel(??) városánál  letérve.

 

4 komment

Címkék: hasznos élmények


2008.12.20. 23:57 4/7

5. nap (különkiadás) - Minszki metró

Véletlenül bukkantam a lenti cikkre, ami az ötletet adta ahhoz, hogy a metró esetleg megér egy önálló bejegyzést is. Persze nem olyan legendás mint a londoni vagy párizsi (sőt semmilyen hírneve nincs szerintem), mégis valamilyen megmagyarázhatatlan okból külföldön metrózni különleges élményt jelent, és nem csak a metrórajongóknak! (a részletes történeti, szakmai és egyéb ismertetőktől, elemzésektől most eltekintenék, a neten számtalan jobbnál jobb oldalt találni mindenféle infóval, pl itt: www.urbanrail.net/eu/min/minsk.htm . A lényeg röviden, 2 vonal, 25 állomás, és kb 30km-es hossz, ebből mi ha jól számoltam 9 megállóban fordultunk meg, a csak utazás során érintettek nem számítva).

Minszkben, ahogy általában az egykori szovjet érdekszféra egyéb részein is, a metrózás egyben némi orvosságot is jelenthet a honvágyra, hiszen itt is a klasszikus kék kocsik járnak.

24 komment

Címkék: hasznos metró élmények


2008.12.20. 23:55 4/7

5. nap - Csak a Minszk

2008.12.09., kedd
Útvonal: Minszk
Távolság: autóval 0km, metróval és gyalog rengeteg 

A keddi napot teljes egészében Minszkre terveztem. Előzetesen nehéz volt kitalálni, hogy a hétfő este + péntek délután együtt elég lesz-e. Hát mint kiderült, csak Minszkre kellett volna a duplája, és akkor még a környékén kihagyott látnivalókról ne is beszéljünk.

A szálloda éttermében lehetett reggelizni, ami már önmagában felér egy városnézéssel, hiszen a 22.-ről (mínusz földszint, mivel azt számítják az 1. emeletnek) ilyen jó kilátás fogadja az embert, és tökéletesen be lehet látni az amúgy igen magas építésű várost.

6 komment

Címkék: hasznos metró élmények minszk


2008.12.19. 23:51 4/7

4. nap - Újra úton (Pinszk, Minszk)

2008.12.08., hétfő
Útvonal: Breszt - Kovrin - Pinszk - Szlutck - Minszk
Távolság: ~500km

Igazából ha az útbaeső látnivalókat tekintjük, akár egyből is mehettünk volna Minszkbe. De úgy gondoltam, nem árt egy kis vidéki kitérő, mint egyből a fővárosba robogni az autópályán. Még bőven sötétben indultunk útnak, és rögtön egy kisebb kalandot szerveztem első programnak - ugyanis a nagy táv miatt mindenképp Bresztben akartam még tankolni, mivel majdnem minden forrásból azt hallottam, hogy kevés a benzinkút a nagyvárosokon kívül. Hogy azóta változott-e, vagy csak nyugati szemmel tűnik kevésnek nem tudom, mindenesetre most már az országutak mentén bőséges az ellátottság.

 

2 komment

Címkék: hasznos élmények


2008.12.19. 00:28 4/7

3. nap - Breszt

2008.12.07., vasárnap
Útvonal: Breszt
Távolság: ~5km (autóval)

Másnap igen komoly ködre ébredtünk, amint a képeken is észrevehető. Kicsit megijedtem, hogy mi lesz ha ez lesz minden nap, semmit sem fogunk rendesen látni, de szerencsére dél felé nagyjából fel is oszlott, és a hátralévő napokban már se igazi köd, se csapadék nem hátráltatott többet, még a hőmérséklet is az elviselhető 0 fok körül mozgott.

Első utunk a szállodától kb. fél óra gyaloglásra fekvő erődhöz vezetett. Előtte még egy kis vívmány, amit nálunk néhány vidéki város néhány részén lehet csak megtalálni. Itt viszont Bresztben, Minszkben és néhány kisebb városban mindenhol, és részben Vityebszkben is láttunk visszaszámlálós lámpákat, autóknak és gyalogosknak egyaránt (a kép alján látható homoktárolóról már nem is beszélve, ami 10-20 méterenként mindenhol megtalálható).

3 komment

Címkék: időjárás hasznos élmények


2008.12.17. 23:35 4/7

2. nap (II. rész) - Lenin maga

Mivel az első rész kicsit hosszúra (de remélhetőleg hasznosra) sikerült, most megpróbálom rövidebbre fogni és több képpel illusztrálni a történteket. 
Szóval átértünk a határon, és viszonylag hamar rájöttem hogy ezután a "ЦЕНТР" feiratokat kell követni majd. Igazából 1-2 km után egy hídon áthajtva már rögtön a belvárosba ér az ember, innen már a szállodánk is ki volt táblázva. 

1 komment

Címkék: hasznos szálloda élmények


2008.12.16. 23:55 4/7

2. nap (I. rész) - Érkezés a határra

2008.12.06., szombat
Útvonal: Rzeszów - Lublin - Terespol - Breszt
Távolság: ~380km

Az 5 órányi szenvedés, és hajnali 4 óra továbbindulást valahogy sikerült túlélni, és még a Lublin felé vezető utat is megleltük, ez kisebb csoda volt tekintve hogy még egy energiaital után is alig láttam ki a fejemből. Valahogy elvergődtünk Lublinig, itt megálltunk egy kúton egy kis pihenőre, majd újabb fél órát aludtam, ami jó volt arra hogy kipihenjem az előző 5 óra alvás fáradalmait :) Viszont ez már tényleg elég volt arra, hogy egy szusszra szinte eljussunk a határig, és még a gyalázatos lublini úthálózaton is sikerült átvergődni - olyan állapotban van az összes út, hogy talán még a magyar utaknak is szégyenére válna, pedig tapasztalatból mondhatom, olyat a Balkánon kívül tényleg nem találni máshol Európában.

Innen végtelen hosszú síkság következett, az útvonalunk egy orosz G-betű (" Г ") egyszerűségével vetekedett  (vö. térkép). A határ előtt úgy 50 km-el még elrendeltem egy gyors megállót, papírok összerendezése és hogy minden kéznél legyen, meg ha már azt hallottam, hogy tiszta és rendszerető népek a belaruszok, gondoltom nem árt egy gyors rendrakás - kb. fél napja voltunk úton, de az autó már egy vándorcirkuszra kezdett hasonlítani belül :)

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos élmények


2008.12.15. 22:45 4/7

1. nap - Indulás

2008.12.05., péntek
Útvonal: Budapest - Miskolc - Tornyosnémeti - Kassa - Eperjes - Svidnik - Rzeszów
Távolság: ~480km

Bár az indulás napját a hosszú útra való rápihenésre szántam, természetesen ez nem igazán sikerült. Már reggel f8-kor keltem, édesapámért mentem, bútorszállítottam, még munkahelyről is utólértek. De a maradék pár órát így is izgatott pakolással tölthettem, százszor átnézve minden papírt, vízumot, útlevelet, stb. Autót is szépen összekészítettem, mosás meg volt pár napja, de annak az eső miatt úgyis mindegy volt, teletank + 5 literes kanna is a biztonság kedvéért, hogy nagy meglepetés ne érhessen.

Délután f3 felé indultam el útitársamért, már ebből, a szakadó esőből és a külvárosokban is álló dugóból éreztem, hogy világosban már túl messzire nem jutunk. Bepakolás simán ment, 2 ember gyakorlatilag végtelen mennyiségű cuccot el tud vinni még egy Suzukiban is, hiszen a hátsó ülések "bőséges" helykínálata is megmarad csomagtérnek, igaz így viszont több stoppos is bukott egy ingyenfuvart kint, tőlük utólag is elnézést kérek, amúgy szívesen vittem volna bárkit. Azért az alapvető koncepció volt, hogy nagyobb csomagok csomagtartóba, kaja, pótalkatrészek, ilyesmi az első ülések mögé, bár később kiderült, hogy Belaruszban felesleges ilyen óvatosnak lenni, szerintem nyitott ajtóval is hagyhattuk volna az autót, akkor se visznek el semmit.

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos élmények útvonal


2008.12.14. 19:34 4/7

Itthon

Örömmel jelenthetem, hogy 10 nap és szinte pontosan 3200km megtétele után ma délután f4 körül bekormányoztam a hajót az udvarba. Mindebből mára több, mint 800km jutott, amit 11,5 óra alatt, 2 tankolás, 1 matricavásárlás és 1 sima pihenővel, mindössze 2 energiaitallal doppingként gond nélkül teljesítettünk. Ebben már a határátkelés 45 perce is benne volt, amiből kb 25 volt a belarusz rész, 10 a lengyel, 10-et meg én bénáztam el valami mellékúton.

Képek és beszámolók hamarosan, addig is egy kis ízelítő azoknak, akik netán azt gondolnák hogy Belaruszban hiánygazdaság van :) 

4 komment

Címkék: élmények


2008.12.12. 14:15 4/7

Bucsu is, meg nem is

Valoszinuleg utolso helyszini bejelentkezesem kovetkezik, holnap mar egy huzos nap var rank Bresztig, este pedig koran kell fekudni, mert vasarnap nagyon hajnalban indulunk vissza. Termeszetesen a bucsu nem vegleges, remelhetoleg sem Belarusztol, sem a blogtol. Ha minden jol megy hetfotol reszletes beszamolo- es fenykepozon kovetkezik!

Szólj hozzá!

Címkék: élmények


2008.12.11. 09:14 4/7

Keleten a helyzet...

Tegnap elerkeztunk utazasunk (eszak-)keletibb pontjara, Vitebszkbe! Bar mar Szmolenszk is csak egy kopesre van, es orosz tel ide vagy oda, ho itt sem esik... Valami kis feherseg maradt meg, de az is inkabb hetekkel ezelottrol, es inkabb mutatoba, hiszen este is +0,3 fokot mutatott a homero.

Szólj hozzá!

Címkék: élmények


2008.12.08. 20:49 4/7

Vi(v)a Minszk, vi(v)a Belarus!

Na vegre sikerult gep ele kerulnom, igy harom nap utan... Breszt nem volt tul surun ellatva netkavezokkal, meg ido se lett volna nagyon ra. Most is ossz egy fel oram van netezni, 22h-kor zar a netkavezo a szalloban.

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos élmények


2008.12.04. 22:11 4/7

Még 1 nap!

Az alábbi képet az Итар-Тасс orosz hírügynökségtől kaptuk, Lukashenko elnök épp a reggeli hírekben mutatja, hogy hány nap múlva indulunk! :)

Forrás: www.89millimeter-derfilm.de/en/images/lukashenko_279x209.jpg

És végül fogadjátok szeretettel experimentális jelleggel ezt a videót, a web2.0 jegyében, és hogy ne kelljen mindig annyit olvasgatni! (a fenti képpel való esetleges mindennemű hasonlóság csak a véletlen műve!!)

 

1 komment


2008.12.03. 18:41 4/7

Látnivalók Belaruszban - előzetes

Egy kis előzetes hypeként, és kedvcsinálóként a remélhetőleg megvalósuló helyszíni közvetítéshez (rajtam nem múlik, csak a belarusz netkávézókon) lássunk egy kis összefoglalót az utunkba eső látnivalókról! 

Mivel a részletes programot már korábban megírtam, ezért ezúttal csak kronológikus sorrendben átveszem az egyes városok lényegesebb tudnivalóit, jellemzőit, egy pár nevezetességet, stb.

Szólj hozzá!

Címkék: élmények útvonal


süti beállítások módosítása