HTML

2008.12.03. 18:41 4/7

Látnivalók Belaruszban - előzetes

Egy kis előzetes hypeként, és kedvcsinálóként a remélhetőleg megvalósuló helyszíni közvetítéshez (rajtam nem múlik, csak a belarusz netkávézókon) lássunk egy kis összefoglalót az utunkba eső látnivalókról! 

Mivel a részletes programot már korábban megírtam, ezért ezúttal csak kronológikus sorrendben átveszem az egyes városok lényegesebb tudnivalóit, jellemzőit, egy pár nevezetességet, stb.  

Breszt: állítólag nem csak a földrajzi fekvése nyugati, hanem a tranzitforgalomra épült infrastruktúra és a lengyel örökség miatt is talán Belarusz leghaladóbb városa. Sajnos a II. Világháború ezt a várost sem kímélte, de Minszkkel ellentétben talán maradt még valami a panelrengetegen kívül. Igaz, több forrás szerint is nagyjából 300.000-en lakják, ám elvileg mindössze egy fél székesfehérvárnyi területen, úgyhogy lakótelepekre azért mindenképp lehet számítani. A szinte teljes Közép-Kelet Európában szokásos 'történeti-néprajzi múzeumok és szép templomok'-kombón kívül van itt szabadtéri vasúttörténeti múzeum, illetve a Belarusz fő nevezetességei közé tartozó Breszti Erőd. Egyenesen Lukashenko és Medvegyev ajánlásával, így aztán nagyot mi sem tévedhetünk vele!

Forrás: cache.daylife.com/imageserve/0emO41j7qF27O/610x.jpg

Pinsk: 130.000 lakosú város az ukrán határ közelében. Lengyel örökség, szép templom és kolostor itt is van, valószínű egy 600km-es etap közbeni megállónál többet nem érdemes rá szánni. Ami érdekesebb, hogy a városban/közelében született a Wikipedia szerint Izrael első elnöke (Chaim Weizmann), egy közgazdasági Nobel-díjas (Simon Kuznets), illetve gyerekkorában két évet élt itt Golda Meir, akit remélem senkinek nem kell bemutatni: 


Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Image:Golda_Meir_03265u.jpg

Minszk: A II. Világháborúban porig rombolták, de nem úgy ahogy Budapestről is szokás írni, hanem tényleg. Lakosa sem sok maradt, ám ma újra majdnem 2 millióan élnek itt, a belvárosban inkább a sztálinista korszakot tükröző épületekben, míg a külvárosban modernebb lakótelepeken. Ennek ellenére, vagy épp ezért állítólag mégis lenyűgöző - igaz én alapesetben is megértő vagyok az 50-es évek sztálinbarokkjával szemben, de szerintem sok épület van, amit az emberek többsége érdekesnek találhat, elég csak Bukarestre gondolni. Van két metróvonal, 2xsoksávos utak, Honvédő háború múzeuma és egyéb látnivalók. Ha már híres embereket írtam Pinsknél, akkor itt pedig meg kell említeni Lee Harvey Oswaldot! J.F.K. feltételezett gyilkosa, aki 19 évesen emigrált(!) a Szovjetunióba, ahol amolyan díszként kezelték, és Minszkbe küldték a szovjet érában lehetséges legjobb körülmények közé. Itt szerzett egy belarusz feleséget, majd két és fél év után visszatért az USA-ba. Az igazi kalandok csak ezután kezdődtek, míg végül Kennedy feltételezett megorvgyilkolása után őt lőtték le miközben tárgyalásra vitték...


Forrás: www.orangesmile.com/tourfotos/minsk2.jpg

Polatsk: Moszkvával már majdnem egy magasságban fekszik, Vitebsk felé egy kis kitérővel útbaejthető. 80.000 lakos, ősi belarusz város, leginkább Pinsk északi megfelelője lehet. Hogy ne tűnjek annyira elfogultnak, és ha már annyit emlegettem, íme egy "szép templom":

Forrás: radzima.org/photo/vi/po/pola/vipopola04-07.jpg

Vitebsk: az útvonal "8"-as alakjából következően a legtávolabbi város a legutolsó a nagyobbak közül amit érintünk, visszafelé már újra Minszkben és Bresztben alszunk. 350.000 lakosával a negyedik legnagyobb város (Igen, a második és harmadik legnagyobb, Gomel és Mogilev most valószínűleg kimarad. Bár a városméret és a látnivalók érdekessége között biztos van némi korreláció, ám az útikönyvekből azt következtettem ki, hogy ez ezúttal biztos nem az egyenes arányossághoz közelít, így idő hiányában igyekeztem a legnevezetesebb dolgokra koncentrálni az utat), az orosz határ és Szmolenszk közelében. Látnivalói leghíresebb szülöttjéhez, Marc Chagallhoz kapcsolódnak, van itt "Marc Chagall szülőháza" múzeum, Chagall múzeum, Art museum, és hogy a dolog ne legyen egysíkú, a Belarusz Hadsereg Múzeuma is.


Marc Chagall: I and the Village
Forrás: www.abcgallery.com/C/chagall/chagall71.jpg

Bár a nagyobb látnivalók végére értem, de több kisebb helyet direkt nem emeltem ki, különben miről írnék beszámolót utólag? :) Ilyen lesz Turau, Khatyn (nem keverendő össze Katynnal, bár mindkét helyen szomorú események játszódtak le, a lengyel tisztikar kivégzése az utóbbiban történt), talán Orsha vagy Mogilev, Njesvizh biztosan, stb. Egy képet azért még mindenképp betennék ide, mint a Világörökség része, minden belarusz turizmussal foglalkozó oldalon szerepel, így innen sem maradhat ki (Mir vára):


Forrás: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Mir_Castle_Radziwills.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: élmények útvonal


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr70790607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása