HTML

2008.12.19. 00:28 4/7

3. nap - Breszt

2008.12.07., vasárnap
Útvonal: Breszt
Távolság: ~5km (autóval)

Másnap igen komoly ködre ébredtünk, amint a képeken is észrevehető. Kicsit megijedtem, hogy mi lesz ha ez lesz minden nap, semmit sem fogunk rendesen látni, de szerencsére dél felé nagyjából fel is oszlott, és a hátralévő napokban már se igazi köd, se csapadék nem hátráltatott többet, még a hőmérséklet is az elviselhető 0 fok körül mozgott.

Első utunk a szállodától kb. fél óra gyaloglásra fekvő erődhöz vezetett. Előtte még egy kis vívmány, amit nálunk néhány vidéki város néhány részén lehet csak megtalálni. Itt viszont Bresztben, Minszkben és néhány kisebb városban mindenhol, és részben Vityebszkben is láttunk visszaszámlálós lámpákat, autóknak és gyalogosknak egyaránt (a kép alján látható homoktárolóról már nem is beszélve, ami 10-20 méterenként mindenhol megtalálható).

Az erődről helyettem beszéljenek inkább a képek és a videók, előzőleg nem értettem hogy miért van érte oda mindenki, de élőben látva egyértelmű hogy bőven benne van a Top3 látnivalóban. A szovjet művészet és monumentalizmus csúcsa, de ezúttal jó értelemben! Ja és az útikönyvek által írt 4-5 óra sem vicc, ennyit mi is eltöltöttünk anélkül, hogy az egészet körbejártuk volna teljesen, és a 3 múzeumból csak 1-ben jártunk.

Az erőd bejárata (kifelé menet, már nem volt köd):

A híres kapu, ahol Medvegyev és Lukashenko is fényképezkedett, ezúttal hírességek nélkül:

Az előző napihoz hasonló kedves élményünk ezúttal is egy múzeumhoz kapcsolódott. Az erőd ostromához kapcsolódó II. Vh-s múzeumból kifelé jövet megálltunk a shopként funkcionáló kioszk-szerűségnél. Megpróbáltam a boltost leszerelni, hogy nem tudok oroszul, de ő nem esett kétségbe, egészen jól beszélt angolul. Kérdezi honnan jöttünk, mondom Hungary, Vengrij, egyből felvidult. Mint kiderült 7 éve már járt Magyarországon, Budapesten és környékén turistaként (ismét ennyit arról, hogy tilos külföldre menniük), és valamikor újra vissza akar menni a feleségével. Járt Esztergomban, Visegrádon, stb., kedvence természetesen a magyar borok, és a Széchényi Banya (=fürdő) volt :)

Ja és mielőtt megfeledkezem róla egy kis web2.0, őrségváltás kedvenc szobromnál, a szomjazó szovjet katonánál, valódi úttörőkkel, szigorúan pontozó örsvezető nénivel (figyeljétek meg a ködöt is):

Következő megállónk az erőd felé vezető úton lévő vasúti park volt. Odafelé láttunk benn gyerekcsoportokat, de amikor mi voltunk egy lélek sem volt, egyébként a 10 nap alatt ide fizettük a legdrágább belépőt - nem egész 600 Ft-ot fejenként... A lefényképezett térképen utólag majd 39 vasúti kocsit és mozdonyt számoltam össze, a vonatfetisiszták majd csekkolják az albumot később, fényképeztem párat! (a cuccok többségébe fel is lehetett mászni amúgy)

Innen egy rövid belvárosi sétával Breszt legjobb étterme felé vettünk az irányt, de előtte még leleplezem a tegnapi rejtélyt, hogy hová is mutat Lenin valójában!

Az útbaeső templom csak a véletlen műve, valójában Moszkva felé a van a szobor tájolva :) Visszatérve az étteremre (Jules Verne) arról csupa jót mondhatok csak. Volt angolul beszélő pincér, angol étlap, amin ugyan az árak érdekes módon nem voltak rajta, de ide még nem tört be a pesti módi - ketten jattal együtt 8000-et fizettünk, amiből egy hátizsákos turista egy hétig elél bárhol, viszont ugyanezt a mutatványt Pesten nem tudtuk volna eljátszani (a menü egyébként nekem cseh gombaleves volt kenyérben tálalva, meg jól fűszerezett indiai, elég jó naannal - az arányosan legdrágább tétel amúgy érdekes módon a kávé volt, majdnem 500Ft-ért fejenként).

Este sötétben még visszatértünk az erődhöz, mivel kb. éjfélig nyitva van, és a múzeumban több fénykép is azzal kecsegtetett hogy szépen kivilágítják este a szobrokat. Hát most nem így volt, ennek ellenére a vaksötétben is elég sokan bóklásztak benn, egyrészt fiatalok mulattak, de családosok is mentek ki kisgyerekekkel megnézni az egyetlen sötétben látványos dolgot, az elesett katonák emlékére örökké égő lángot az erőd közepén.

Másnap megkezdtük a nagy körutazást az országon belül, szembesültünk a tankolás nehézségeivel, és a végtelen belarusz mocsarakkal, valamint a gyönyörű éjszakai Minszkkel is!

(vallásos, illetve videó- vagy web2.0-fetisiszta olvasóink, illetve a sima érdeklődők kedvéért még egy videó, az erőd ortodox templomában éppen szertartás volt:

 

)

A 3. nap teljes galériája:

3 komment

Címkék: időjárás hasznos élmények


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr75830435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D. Gromov 2008.12.19. 21:54:00

Nem lankad a figyelmem. :)

4/7 · http://viaminsk.blog.hu 2008.12.19. 23:55:44

Örülök, igyekszem az egy nap - egy napi beszámolóhoz tartani magam, sőt holnapra egy ráadással is készülök :)

Zsotza 2009.05.12. 14:21:52

Tudom,hogy sok Olvasó furcsállja majd a látottakat,én köszönöm hogy Közzétetted,kedves Blog-Író!Egy érdekes világ lehet Belarusz,nagy élmény lehet,-és van mit tanulni "onnan is"
süti beállítások módosítása