HTML

2008.11.14. 18:55 4/7

Mennyi az annyi - 1. rész: költségek

Aki nem bírja a száraz tényeket és nem a számok embere, az most lapozzon:

Számomra az utazási felkészülés fontos része a költség, és megtett kilométer-kalkuláció. Minden részletesen kiszámítva, mondjuk vonalasan nem szoktam ragaszkodni hozzá, de azért kell valami iránymutatás (szakmai ártalom). Az biztos hogy hátizsákos turisták a hajukat tépnék ilyen alaposság láttán, ezért is nem vagyok hátizsákos turista :) (meg más miatt sem, erről majd később). Fontos a költségeket előre deklarálni, így biztosítható a transzparencia és ellenőrízhetőség később, hogy nem csaltam-e semmit a terv teljesítése érdekében :P
A legfontosabb metodológiai kérdés, hogy mi számít a költségek közé. A tervezésbe csak azt kalkulálom bele, ami a vízumigényléstől kezdődik, a felkészülés egyéb elemeit (útikönyvek, autó felkészítése, stb.) külön számolom, de a tényköltségeknél nem érdekelnek (ráadásul előre teljesülnek, így max a nominális végösszegen változtatnak, az arányokon nem). 

Így végülis három számot szeretnék kapni: 

- tervezetett közvetlen költségek: szállás, meghívó, vízum, benzin, költőpénz, kinti kajálás
- megvalósult közvetlen költségek
- teljes kiadás az utazással kapcsolatban: ehhez jönnek a doksikra elköltött dolgok (nemzetközi jogsi kiváltása pl.), autó felkészítése, útikönyvek, ebből lehet kb látni hogy egészben hogy mibe kerül az utazás

Egyelőre maradjunk a tervszámoknál: 

- vízum: ha időben be tudjuk nyújtani, akkor 60 EUR, ha azonnal kell akkor 85, vagy egyes források szerint 120
- meghívó: utazási irodától függ, ahol én intézem 20 EUR-ért csinálják
- szállás: Belaurszban 8 éjszaka, kb. 55 EUR/2fő/éj
- benzin: nehéz kérdés, bár hétről zuhan így ez az árfolyamesést némileg kompenzálja. Ahogy majd a kilométereknél szó lesz róla, kb 3500-ra számolok (városok közti távok + 10% eltévedés és városon belüli közlekedés), 5,5L/100km fogyasztás (ez sík országúton abszolút reális, sőt inkább pesszimista), és 250Ft/l-es 95-ös üzemanyagár (kint biztos olcsóbb, de itthon vagy Szlovákiában/Lengyelországban is kell majd tankolni)
- biztosítás: utasbiztosítás vagy mi, határon kell kötni, elvileg 5 USD
- egyéb költségek: ez az amit nem lehet tervezni, ide tartozik kaja, szuvenír, belépők, stb. Talán nem túl pesszimista ha napi 5000Ft/fő-t becsülök...

Árfolyamok: 
HUF/USD 200 (legalábbis bízom benne hogy decemberig tudok majd még ennyiért váltani), 
HUF/EUR 270 (ennél már ne legyen rosszabb ha lehet).  
 

Összesítve (1 főre):

           
  Költségek Dev. Ár HUF  
  Vízum EUR 60 16.200  
  Meghívó EUR 20 5.400  
  Biztosítás USD 5 1.000  
  Benzin HUF   24.063  
  Szállás EUR   59.400  
  Összesen   106.063  
           

 

Eredetileg az egész költségvetést 150k-ból gondoltam fejenként, ha semmi extra nem jön közbe akkor ez bőven tarthatónak tűnik. Nyilván van aki aztmondja hogy ez rengeteg, és ennyiből vonaton, busszal meg stoppal körbe lehet utazni mondjuk akár egész Ázsiát, stb. Ezzel Belarusz vonatkozásában több problémám is van (de általában is igaz ez):
A. Biztos meg lehet oldalni napi átlagban olcsóbban, de felkészülésre és odakint is sokkal több idő kell rá
B. Ugyanennyi idő (8 nap + 2 nap utazás) alatt szerintem vonattal töredékét sem lehet bejárni. Alapból Bp-Minsk este 20h-kor indul a vonat, és egy nap alatt van ott, tehát máris vagy plusz egy nap szabi vagy ugrott egy nap a 8-ból. A kistoppolunk a határig és onnan megyünk fillérekért opcióra pedig az A változat vonatkozik, a sok kényelmetlenségről nem is beszélve. A belföldi vonatozás sem lehet nagy öröm, bár ülni rajta kényelmes, de -10fokban pályaudvart keresgélni csomaggal, vonatra várni, a célállomáson taxit fogni, ha szálláson is nyerészkedünk akkor szállást keresni, stb. Másrészt meg sebességben sem túl nyerő, pl. Minszk-Vitebsk vonattal 5,5 óra útikönyv szerint, kb autóval is ennyi lesz háztól házig, csak közben útbaejtjük Khatyn-t és Polatskot. És még az ár sem csábító elsőre, a fenti Bp-Minszk közvetlen vasút oda-vissza 50k HUF, és ebben még a belföldi vasutazás és városi taxizás/tömegközlekedés nincs benne. Vö. benzin a fele a minszki vonatjegynek egy főre, és az már minden utazást magába foglal. 
Ha valaki a szállásfoglalás->meghívó->vízum paradigma és a fentiek ellenére is könnyen, gyorsan tud olcsón utazni Belaruszba az mindenképp értesítsen :)
 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos szálloda utazási iroda


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr44766703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása