HTML

2008.11.16. 11:03 4/7

Mivel utazzunk?

Mivel az autózás mellett már korábban letettem a voksomat, így nézzük meg ezen belül milyen lehetőségek jöhettek/jöhetnek szóba!

Szerencsére már házon, és családon belül is bőségesebb a kínálat, mint amikor fél éves próbajogsival életem első, saját autós túrájára indultam Romániába - egy ismerőstől bérelt Skoda Favorittal. Így aztán a baráti körben nem is szükséges szétnézni, hiszen az udvaron ott áll EZ (a képek csak illusztrációk! - de a valós típusokat jelölik):

Avagy a kis, olcsó, elpusztíthatatlan autó kategóriája. Keveset fogyaszt, remélhetőleg a tajgán sem kell majd szerelni, ha már itthon sem kellett, a rossz utaktól vagy a figyelmetlen sofőröktől sem kell nagy műgonddal félteni, és még fűtés is van benne, amire kint nagy szükség lehet majd!  Cserébe főleg hosszabb utakra kényelmetlen, országúton kevéssé dinamikus, és ha nem ketten mennénk elférni sem lehetne benne cuccokkal, valószínű még így is csomagtartónak kell majd használni a hátsó üléseket is. 

Lehetne ez is, a nagy, családi autó. Kényelmes, gyors, 4 ember is elfér sok csomaggal benne akár egy hétre is. Ám sokat fogyaszt, és egyes helyeken keleten kimerítheti a "feltűnő" kategóriáját. Boszniát kivéve mindigi inkább az előző kategóriába tartozó autókkal utaztam, és a magyar határőröket kivéve mindig pozitívak voltak a tapasztalataim (rendőrökkel, határátkeléssel, stb.), amihez valahogy mindig úgyéreztem, hogy a szerénység és a hozzá illő utazási eszköz is hozzájárult. Lehet, hogy hülyeség hogy akkor nem akarják lehúzni a külföldit annyira, ha nem igazán tűnik gazdagabbnak náluk, ám tény, hogy például Szerbiában még egy jogos(!) gyorshajtásos büntetésünket is elengedték (nemhogy jattolásról lett volna szó) amikor egy szintén Skoda Favorittal utazgattunk arra... Visszatérve a családi autóra, akkor lehetne igazi alternatíva ha meleg időben utaznánk amikor kell klíma, és legalább 3-4 főre való csomagtér. Télen két főre inkább csak benzintemető, és amúgyis félti az ember a kátyuktól, rossz utaktól, vámosoktól meg még ki tudja mimindentől.

A kisbusz/lakóautó/teherautó kategória is kéznél lenne. Fogyasztása még tűrhető, klímás, végtelen sok csomag fér el benne. Viszont csak kétszemélyes, és városi ide-oda mászkálásra rendkívül kényelmetlen - még akkor is, ha a belarusz városok híresen szerény lefedettséggel bírnak a szűk óvárosi utcák terén. További hátránya, hogy külföldi rendszámmal, autópályán kívül, eldugott országutakon szinte hipnotikusan vonzza a rendőröket, vámosokat - Szlovéniában idén 3 nap alatt sikerült kétszer is "utolsó táska utolsó zsebébe is benézünk" típusú átvizsgálásra felhergelni az ottani, amúgy teljesen korrektül (és logikusan, hisz sok heroin vagy kínai menekült beférne hátra - gondolhatják) viselkedő rendőröket. Ennek ellenére nyáron nem is sokat gondolkoznék ezen és már vinném is, kényelmesen lehet benne hátul aludni, a városi közlekedésre meg be kell pakolni két biciklit, és máris rengeteg üzemanyagot és több éjszaka szállást spóroltunk meg!

A leírásokból is érezhető, hogy a nyertes az első kategória lett, ezt féltem a legkevésbé télen, ismeretlen körülmények között, és ez az ami pillanatnyilag a leggazdaságosabbnak tűnik. Persze az igazán hiteles egy Ladával lenne oda állítani a belarusz határra, ám a horribilis fogyasztás, a gyengébb üzembiztonság (ám legalább bármelyik szervízben meg tudnák szerelni), és a hideg tél vs. hátsókerék-hajtás is ellene szól - talán majd egyszer egy oroszországi autós túrán még elgondolkozom rajta komolyabban :)

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr3769714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása