HTML

2008.11.19. 20:41 4/7

Pazar hírek a határról!

A követségen érthető okokból nem fotóztam, ám sikerült egy remek propaganda anyagból mértékadó sajtótermékből két kiadást is szerezni. Ez nem más mint a The Minsk Times augusztusi két példánya, bővebbet nem tudok róla, de valami reklámanyag-szerű műanyagra nyomják (de egész jó minőségű!), ár sincs rajta, úgyhogy ez gondolom csak követségeknek készül demonstrációs célokra. 
 

 

És láss csodát mi volt az első hír ami a szemem elé került! (baloldali lap, cím alatt a bal felső sarokban): "One-stop border crossing being launched. Belarusian border crossing near Brest now takes just a minute". Hát kaphat ennél jobb hírt egy hamarosan Belaruszba utazó??
A belső oldalon folytatódik a cikk, röviden: egyablakos ügyintézés (Gondolom nincs külön útlevélellenőrzés, vám, autómosás, akármi. Először nem értettem mit jelent, de aztán eszembe jutott a bolgár-román határ (Ruszénál), na ott a két oldalon legalább 5x kellett megállni - ja és majdnem minden megálló egyben pénzlehúzást is jelentett :P (hídpénz a románoknak, valami adó meg autópályadíj bemondásra a bolgároknak, ja meg fertőtlenítés 1 EUR-ért, zseniális!), az átutazók maximális kényelmének biztosítása, 1-3 perc közötti ügyintézés (1 perc alatt még szinte egy schengeni határátkelő helyén sem érek át :P), igaz ott van egy kitétel "for those using the 'green corridor'". Ezt nem fejtik ki bővebben, jó esetben a vámolni való nélkül érkezőket jelenti (vagy bármilyen olyan opciót amit mi is igénybe vehetünk), rosszabb esetben ránk nem vonatkozik. Ez csak a "breszti régióra" vonatkozik, ami nem tudom mit jelent, a térkép alapján Breszthez ukrán határátkelő is elég közel esik, de maga Breszt is a határon van két külön átkelővel, így lehet hogy csak arra gondoltak. (vagy az is lehet hogy eredetiben Brest-oblast, akkor a breszt-megyei átkelőket kéne jelentenie, ez valószínűleg már sosem derül ki, mivel a vízumunk csak egy beutazásra szól majd, így nem fogunk tudni több átkelőt is tesztelni. Akárhogyis, ha egy perc nem is, de ha max 1 óra lesz az átkelés én annak is örülni fogok!)
 

 

A többi hírből szemezgetve röviden: 

Augusztus 7.
Címlap: Fővárosi szállodabővítések
- Lukashenko elnök egy minszki luxusszálloda avatásán vett részt (a cikk szerint 30 szálloda van már Minszkben)
- megnyílt az első koraszülött centrum Minszkben
- parlamenti választásokkal kapcsolatos dolgok
- Belarusz nemzetközi pénzügyi minősítése (a válság kapcsán, gondolom)
- a (rendkívül csinos tagokból álló:) női belarusz kosárcsapat olimpiai felkészülése és olimpiai várakozások
- szokásos technikai, sport, kultúrális és egyéb hírek

Augusztus 14
Címlap: olimpiai hírek
- közvetlen Minszk-Abu Dhabi járat indult
- Lukashenko elnök Hu Jintaoval találkozott Pekingben az Olimpiai kapcsán
- egy nagyobb cikk a dinamikusan fejlődő belarusz bankrendszerről
- valami török mobilszolgáltató megvett egy belarusz mobilszolgáltatót
- a BATE bejutott a Bajnokok ligája csoportkörébe (Ja igen, ha két héttel előbb megyünk, egy nem mindennapi BATE-Real Madrid meccsre is kijuthattunk volna. Amilyen szerencsém van - igaz hazai Ajax és Dinamo Zagreb meccsre már eljutottam -, hiába van dec. 9-10-én is forduló, akkor a Juventus ellen játszanak idegenben. Így marad valami helyi krimó vagy ilyesmi ahol lehet nézni a helyiekkel. Mondjuk pont Vityebszkben leszünk, max ha olyan az összetartás mint Magyarországon, akkor mi is a Real Madrid góloknál fogunk örülni! Kimennék egyébként helyi bajnokira is, de annak már logikusan vége, nem meglepő, a BL-résztvevő BATE nyerte a bajnokságot, azthiszem immár harmadszorra. Érdekes egyébként hogy itt is liga naptári évre van kiírva, a legtöbb európai bajnoksággal ellentétben. Viszont a jégkorong még mindig egy opció, ugyan nem vagyok oda érte különösebben, de Belaruszban még a jégkorongmeccset nézni is izgi lehet. És abban még a focinál is sokkal előrébb tartanak nálunk.) 
- egyebek

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr58778359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása