HTML

2008.11.13. 07:58 4/7

Hozzávalók 2.

Ami még eszembe jutott:

- iratok másolata!!!: még sosem volt rá szükségem, de belátható milyen praktikus ha mégis kellene. Útlevél, vízum alap, esetleg autópapírok?

- a Lonely Planetről jutott eszembe: ha nem veszi meg az ember az egész könyvet, csak a Belaruszra vonatkozó részt (van rá lehetőség online, így sokkal olcsóbb és praktikusabb), érdemes még a szótár/kifejezések részt is beszerezni. Valamint orosz-magyar, magyar-orosz szótárat is vinni akarok, biztos szükség lesz rá.

A hasznos kifejezések a Lonely Planetből, amiket remélem soha NEM kell használnom:

Где кемпинг? ("Merre található egy kemping?" Decemberben? Brr...)

Где ближайшая больница? ("Hol van a legközelebbi kórház?" No comment)

У меня болит желудок ("Fáj a hasam" Főleg a tajgán -30 fokban nem szeretném...)

Машина сломалась/Мотоцикл сломался в (Курске). ("Az autóm lerobbant Kurszkban" Hát ezt senki nem kívánhatja! :D (bár végülis előfordulhat, ha mondjuk Voronyezs felől utazunk. Akkor viszont valószínűleg oroszok vagyunk, így nincs is szükségünk orosz nyelvkönyvre!))  

Можно здесь покормить ребёнка грудью? ("Szabad-e itt szoptatni?" ...)

 

Apropó orosz:

- nyelvtudás: hát orosztudással mindketten komoly deficitekkel küzdünk ("már nem kellett..."-kategória), de legalább így sokkal látványosabb a fejlődés. A cirill betűkkel már kíválóan állok (ez önálló utazásnál, pláne autóval nélkülözhetetlen), és alap szavak és mondatok is mennek (számolni meg már régóta tudok). Az biztos hogy társalogni nem fogok, és elég esélyes hogy egyirányú lesz a kommunikáció, legalábbis gyakorlat hiányában a szövegértésem nem sokat fog fejlődni. De erre az esetre már készenlétben állnak a "nem értem", "nem beszélek oroszul", "kérem írja le", stb. szókapcsolatok.
Mindenesetre bármit is mondjanak az útikönyvek, titkon azért bízom benne, hogy legalább a fiatalabbakkal el lehet esetleg angolul vagy németül társalogni...

 

- pénz: azthiszem kint a bankkártyára nem igen lehet alapozni... viszont állítólag USD és EUR is welcome, így mivel előbbit már régebben váltottam, viszont a szállást kártyáról, a vízumot pedig EUR-ban kell fizetni, így marad az USD. Fizetni nem lehet vele elvileg, de ahogy EUR-t is szinte mindenhol elfogadják a Balkánon, szerintem itt sem lehet gond. Mindenesetre valószínűbb, hogy Bresztben váltunk egy nagyobb összeget ami kb. a 9 napra kellhet (szállás ugye fizetve lesz, kaja, benzin, belépők, szuvenír ilyesmi a kiadás), a maradék valuta csokira, borra, szuvenírpólókra és egyebkre való elszórása sosem sokott lelkiismeret furdalást okozni :))

Vannak még praktikus apróságok kategória (lánc, lakat, zseblámpa, zsebkés, stb.), ezt nyilván mindenki maga szereti felfedezni, viszont az autózáshoz való dolgokat még mindenképp kifejtem, hátha saját magam számára is eszembe jut valami újdonság?

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr97766604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása