HTML

2008.11.13. 00:34 4/7

Utazási FAQ

A leggyakrabban elhangzó kérdések :)

- miért pont Belarusz?

a még létező Szovjetunió, Európa utolsó diktatúrája (meglátjuk mi igaz ezekből), gyönyörű tájak és látnivalók, távol a turista-tömegektől, ahol még (szinte) senki nem járt... persze aki nem járt még Magyarország vonalától (dél-, észak-) keletre az nyilván furcsálhatja a dolgot, aki viszont tapasztalt Balkán vagy FÁK-utazó az valószínűleg semmi meglepőt nem talál benne (sőt)! 
Igazából úgy vagyok Belarusszal, hogy nem is feltétlenül csak az a lényeges amit ott lát az ember, hanem önmagában az élmény hogy ott van az ember, megcsinálta, bejutott, kijutott, túlélte, és utána elmondhatja hogy lett valaki, aki ott volt...
És álljon itt egy hommage a Bradt útikönyvből (Nigel Roberts tollából):

"It's a cliché, I know, but a visit to this astonishing country really is one of those life-defining experiences. It is so completely unspoilt by the trappings of modern tourism and Western materialism that it's very easy to feel a sense of having slipped into another time and dimension.(...) Twenty years on from the the crippling and catastrophic consequences of the nuclear accident at Chernobyl, Belarusians still feel like the forgotten people of Europe(...).
So it is with the greatest of pleasure that I share with you everything that I have come to know and love about Belarus: the natural splendour of primeval green forests, clear rivers and blue lakes; rare flora and fauna, cities that rose from the flames of Nazi barbarism as monuments to post-war Soviet urban-planning, stunning museums crammed with rare artefacts unseen elsewhere.(...)
But whisper all this softly, for we must guard but not spoil these riches." 


- miért pont most? 

egy Alföld szerű vidék télen is szép (reméljük:), és most van szabi, idő, pénz, autó, útitárs... Eredetileg úgy terveztem hogy kimegyek pár napra vonattal és biciklivel, aztán ahogy telt az idő, rájöttem hogy kevés az a pár nap, és kevés az idő hogy még a hideg előtt kijussak. Aztán lett véletlenül egy kalandvágyó útitársam is, akkor meg már adja magát a dolog hogy autóval is érdemes menni...
Ráadásul, minél előbb, annál jobb. Bár radikális változások biztos nem várhatóak, de ahogy a Balti-államok vagy pl. Bulgária sem az ami 10 éve volt, így nyilván Belaruszra sem lehet ráismerni majd pár év múlva. Természetesen a tömeges turizmus kiépítésére tett erőfeszítések logikusak és érthetőek bárhol, ám mégis izgalmasabb valamit úgymond eredeti állapotában, turistáktól többé-kevésbé érintetlenül megnézni.
Ismét Nigel Robertset idézve:

"The timing is undoubtedly right for this astonishing country to be 'discovered' some time very soon. Sadly, this will inevitably have consequences that might not necessarily be in the best interest of Belarus and its people. Although still relatively rare, each succeding visit that I make to Minsk reveals more neon and designerproduct advertising."

- miért nem máshova? 

Nyugaton már jártunk (ld lent), Európán kívülre kevés az idő... alternatíva lett volna még Szarajevó - Mostar, vagy Albánia - Macedónia... :) Jó lenne még egy orosz vagy ukrán autós túra is, de az utóbbi is minimum két hét, előbbibe meg bele sem merek gondolni, de egyszer majd csak összejön!

- miért autóval?

eredeti terv vonat lett volna, ami jópofa meg Belarusz-belföldön olcsó, viszont egyirányba kijutni drágább mint autóval az egész túra. Ráadásul pályaudvarra ki, vonatra várás, tömegközlekedés, stb. rengeteg időt elvisz, persze a helyi lakosokkal kapcsolatban több empirikus élményt ad mint az autózás - valamit valamiért. Ami biztos hogy tömegközlekedést (főleg a metrót Minszkben) mindenképp ki kell majd próbálni, ha más nem hát a 10-20 Ft-os buszjegyek miatt!

- drága vagy olcsó?

ez majd kiderül, az összköltségről akarok írni egy kimutatást. A szállások magyar szinten alsó középkategóriás árakon vannak, Ny-Európához képest pedig kifejezetten olcsó. A szolgáltatás sem igen lehet rosszabb egy nyugati tömegturizmusra épült 3*-os londoni vagy párizsi szállodánál. A helyi árak minden forrás szerint kifejezetten barátságosak, ha csak annyira mint Romániában, Bulgáriában vagy idén Boszniában tapasztaltam, akkor már nincs miért aggódni. Amiben leginkább reménykedem az az olcsó benzin, itthon már 250 Ft az olcsóbb helyeken, így bizakodom egy 200Ft/l körüli árban kint.

- miért hívják Fehéroroszországnak?

 en.wikipedia.org/wiki/White_Rus

Get Your Own Map View Larger Map

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr51766342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása