HTML

2008.12.23. 23:17 4/7

8. nap - Félúton

2008.12.12., péntek
Útvonal: Vitebszk - Minszk (Orsa felé, az M1-es autópályán)
Távolság: ~250km

Időben már bőven az utazás vége felé közeledtünk, de a tervezett útvonalnak még csak kb. a felénél jártunk. Így az elkövetkezendő 3 nap, különösen a vasárnapi hazaút fáradalmaira tekintettel a késői felkelés (értsd reggel 8 körül) után sem rendelkeztem még konkrét tervvel, hogy merre és mit is kéne csinálni. Azon kívül persze, hogy este Minszkben van szállásunk. Szóba jöhettet Orsa, amit eredetileg terveztem és útba is esik, de itt túl sok látnivaló nincs igazából. Kicsit messzebb van Mogilev, amit valószínűleg érdemes megnézni, az 1-2 órát amink lett volna rá túl kevésnek, cserébe a kitérőt túl nagynak ítéltem (Orsától még délebbre van, és az autópálya helyett országúton kellett volna visszamennünk). Így a szürke, ködös táj láttán, és egyre hűvösödő időjárás miatt a leggyorsabb és legrövidebb útvonal mellett döntöttünk

A Vitebszkből kivezető út érdekes módon először az orosz határ felé indult, és később ágazott csak le Orsa felé, így nagyjából itt, vagy az M1-es autópályára rátérve lehettünk a legközelebb (~50-60km-re) az orosz határhoz - többször is eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen lenne átruccanni egy kicsit, ha már ugye határ sincs arra. Valószínű, hogy az orosz rendőrök nem tartották volna ilyen jó ötletnek így mi sem erőltettük, bár ha olyan sűrűn állítottak volna meg mint a belaruszok, akkor akár Vlagyivosztokig is simán elautózhattunk volna vízum nélkül. 

Látnivalók Minszk környékén is akadtak még bőven, így útbaejtettük a II. Világháborúban aratott győzelmeknek szentelt gigantikus emlékművet. Ez az autópálya mellett található, egy mesterséges dombot emeltek alá amiről jó messze ellátni, plussz van néhány kiállított tank meg ágyú is. És amúgy sokan is szoktak lenni, kivéve amikor mi voltunk, a tomboló téli szélvihar senki mást nem vonzott ide rajtunk kívül :P

Innen a szállodát útbaejtve akartunk továbbmenni Minszken túl Zaslavlba és/vagy a 'Sztálin-vonal' erődrendszeréhez, ám egy kis kavargás miatt (természetesen a szállodához vezető úton csak a szállodát megelőző két kereszteződésnél nem lehet balra fordulni, de ha jobbra megy az ember ott sem lehet sehol balra, csak jobbra, így végülis csak körbe-körbe lehet menni, míg aztán el nem mentünk egyenesen, és végül már a folyó túlpartján egy 2x5 sávos úton visszafordultunk. Hogy szabályos volt-e meg nem tudnám tippelni, de a helyiek is így jártak el... A sebességhatárokat nem számítva tudatosan csak egyszer szabálytalankodtam még, hiába, elég jó marketingje van a kinti közúti ellenőrzéseknek :) autóba sem volt már kedvem ülni éppen. Meg már f2 felé járt, tankolni is kellett volna, ami azt jelentette volna, hogy bárhova is induljunk csak szürkületben érünk ki, ami egyik hely esetében sem lett volna túl ideális. Annál inkább megfelelt viszont a Nemzeti Könyvtárhoz való esti kilátogatásra, amit már régen beterveztünk, mivel Bresztből jövet az autóból volt szerencsénk már látni elsuhanni, ám az a pár másodperc is borzasztóan lenyűgöző volt (ezen a napon Vitebszkből jövet pedig világosban is láthattuk egyébként).

Persze először a belvárosba indultunk, hogy teljesen sötét legyen, és hogy érezhessünk egy kis péntek esti hangulatot is. Megnéztük sötétben a Függetlenség teret a már említett vörös templommal, vásároltunk némi kaját a plázában, megszámoltuk hány ablak világít még este a KGB épületében (najó nem mertük volna csak elsétáltunk előtte :P), sodródtunk a karácsonyi hangulatban az Univermagban és TSUM-ban (olyan mint az előbbi, csak árultak a mi méretünkben is belaruszos szuvenírpólót, amit már Vitebszkben kinéztünk), és végre újra - szinte már rutinosan - metróra is ülhettünk.

Hangulat a belváros szívében (tájékozódásképp rögtön jobbra a metró lejárata, részben takarásban a sarkon a McDonalds, egy sarokkal lejjebb szemben a Planet Sushi, átellenben pedig a Nemzeti Bank épülete...)

Innen már tényleg a könyvtárhoz vezetett az utunk. Leírni nem nagyon lehet, egy puszta közepén fekvő gigantikus épület, ötletesebbnél ötletesebb kivilágításokkal, pazar modern belsővel, és természetesen fel-alá cirkáló rendőrrel a bejáratnál. Beszéljenek helyettem inkább a képek, könyvtár nappal, könyvtár éjjel és videón, könyvtár minden hullámhosszon!

Először is nappal ezt látni, Halálcsillag, AD&D dobókocka, gyémánt és hasonló jelzőkkel illetik az útikönyvek, mindenki döntse el maga melyik illik rá legjobban:

Ez pedig két éjszakai formáció amit nagyjából épp nyugalomban sikerült elkapni. Amúgy rengeteg mintája lehet, a 10-20 percig amíg néztük esélye sem volt ismétlődni, van hogy felirat fut rajta, van hogy ki-be úsznak a minták mindenféle módon, vagy kis karikák gurulnak, meg mindenféle, nagyon tuti, tényleg!

A kedvenc mintám egyébként ez volt, és hogy legyen mozgásban is látható:

A látványtól megszédülve már csak néhány parkot, és a már látott győzelmi obeliszket ejtettük útba, ami elé ezúttal már sikerült is feljutnunk, csak a másik irányba kellett elindulni a metróból (és az is bátorított hogy most nem posztoltak előtte rendőrök :P). Így péntek este egyébként egy buliba induló tinilány csapat fotózkodott csak vele, ha ezt a tervezői megérhették volna :))

Mivel látnivalókból ezen a napon túl sokat már nem tettünk hozzá Minszkhez, így (legalábbis én biztosan) némi hiányérzettel, ám összességében fantasztikus benyomást tett ránk a város és pazar élményekkel távozhattunk! 
Másnap folytattuk utunkat Breszt felé, hogy a városok után két kastélyt/várat is megnézhessünk, amik egyébként az ország legismertebb látnivalói közé tartoznak.

A 8. nap teljes galériája:

12 komment

Címkék: hasznos élmények minszk


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr82838047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.12.24. 13:33:05

jól írsz. és gratula az index címlaphoz!

bunkó paraszt 2008.12.24. 13:43:05

Ez remek. És hol vannak a buliba induló tinilányok?

nemlak 2008.12.24. 14:48:05

A poszt-szovjet világ "igazi" építészeti halálcsillaga nem Minszkhez, hanem Bakuhoz kötődik. Itt a látványos illusztráció:
napielet.hu/a_te_napod/post/2210/halalcsillag_hotel_bakuban
Egyébként a minszki sem rossz.

Zzoorroo 2008.12.24. 14:48:20

Én egyszer utaztam át Belaruszon (két éve, kamionnal), és nem sírom vissza...

Persze lehet, hogy másoknak kellemesebb élményei fűzüdnek hozzá, de én azóta is siratom az összesen 350 dollárt, amit a két magyarországnyi ország közútjain két nap alatt kifizettem a rendőröknek...

diktatorikus kleptokrácia 2008.12.24. 15:09:48

nagyon yó a poszt, köszi :)
a kék-fekete verziójű épület úgy néz ki, mint gyerekkorom egyik játéka, a bűvös kígyó: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Kigyo.jpg
bocs, a képen a barna verzió van, de volt kékben is

M.Líviusz 2008.12.24. 16:33:58

vannak ilyen emberek. BÁHÁ

P3000 2008.12.24. 19:25:19

Lenyűgöző! Ezt egyszer látnom kell...

WinG 2008.12.24. 20:13:00

A torony formája, illetve a főlöveg csőszájféke - gázelszívója - alapján a harmadik képen látható harcjármű egy szovjet SU-152-es rohamlöveg.

F_Jikov 2008.12.25. 09:20:27

Vicebszk, helyesen.

4/7 · http://viaminsk.blog.hu 2008.12.25. 13:55:50

WinG: megnéztem másik képen, tökéletes a megfejtés! :)
jerker: igaz, Vityebszk vagy Vicebszk magyarul, Vitebsk angolul, nálam a kettő kereszteződéséből lett Vitebszk :)

Zsotza 2009.05.12. 14:05:35

Klassz írás,szuper fotók,nagy Élmény lehetett! Gratulálok,köszönöm!
süti beállítások módosítása