HTML

2008.11.19. 19:07 4/7

A reklám helye

Pár mondtad az utazási irodás tapasztalataimról eddig. Igazából túl sok nincs is, mivel csak kettővel sikerült kapcsolatba lépnem, abból az egyik szimpibb volt, időm sem volt már tovább nyomozgatni, így hamar eldőlt a kérdés.
Összesen 8 címre írtam egy-egy emailt október közepén, amiben ajánlatot kértem a szállásra (először kicsit más volt a programterv, mint a végleges, volt benne egy Turau megálló), egy nemzetiparkos kirándulásra, meghívólevélre + addicionálisan ha tudnak vmi koncertet vagy operát ajánlani Minszkben előre. Nem hiszem hogy ez túl bonyolult lehet egy utazási irodának, mégis a 8-ból összesen 2 választ kaptam, a többiek gondolom:
A. vagy nem foglalkoznak egyéni utazókkal szívesen
B. vagy nem szívesen irogatnak emaileket (de akkor minek írják ki az ajánlataikat angolul, emailcímet is megadva, meg amúgy sem hiszem hogy a neten rájuk találó külföldiek inkább telefonon lépnének kapcsolatba velük)
C. már megszűntek, nem tudnak értelmes ajánlatot adni vagy akármi.

Akkor lássuk ki írt, ki nem írt (keresés kapcsán merült fel benne, hogy vajon létezik-e google.by cím. Mivel érdekes kérdés, nem lövöm le a poént, mindenki nézze meg maga!). Leírok minden címet, kiindulási pontnak nem rossz, elképzelhető hogy valaki több szerencsével jár majd ("-" nem reagált, "+" reagált, ha a szövegből nem egyértelmű):

- Belarus Tour Service (www.belarustravel.by/en/
- Sakub Holiday (http://www.sakub.com/english/main/index.php): a mailer démon mindkét címükre küldött levelemet visszadobta
- SmokTravel (smoktravel.com/index_en.html
- Belintourist (www.belintourist.by/en/): ahogy a nevéből is érezhető, ők a "nagy" állami utazási cég, de válaszolni ők sem bírtak
- BCD Travel (321.by/eng/about/)
- BSP Travel (www.allbelarus.com/)

+ Top Tour (http://toptour.by/new/content/eng/home.php): ők szinte másnap visszaírtak, tulajdonképpen nem volt rossz az ajánlatuk, de a nemzetiparkos kirándulásra valami teljesen értelmezhetetlen írtak vissza (USD 18/fő/óra +(!) USD 20/fő(!)/óra az idegenvezető. Ja igen és egész napra kértem ajánlatot, útikönyvek szerint fejenként kb 60 dollárból ki kell jönnie, ebben már kaja és szállás is benne van...).
+ Vokrug Sveta (http://bel.vokrugsveta.by/): tőlük mindjárt két levelet is kaptam, egyik egy sablon amiben a főnök megköszönte az érdeklődést, és hogy hamarosan válaszolnak. Ez végül 3 nap múlva jött meg az én levelemhez képest, szállodai ajánlatok + a nemzeti parkra azt írta, hogy nem veszi fel senki a telefont, másnap fogja megírni a részleteket (nem írta).
Ezután pár hét szünet volt részemről, amíg átgondoltam az útvonalat, és a végleges változattal kerestem meg az utóbbi céget november elején. Válasz jött két nap múlva, sajnálkozva hogy csak ilyen későn tudott válaszolni, mert közben November 7-ét ünnepelték :)
Innentől mindenféle levelezgetés a részletekről, adategyeztetés, aztán fizetés, végülis minden rendben ment. Nem túl gyorsan, de sallangmentesen, végülis kb. egy hét alatt jutottam hozzá mindenhez (a leglényegesebb a meghívólevél volt a vízumhoz).

Ja és egy érdekes megfigyelés, majdnem mindegyik iroda az "incoming@irodaneve.by" címre fogad emaileket. Ez valami szabvány, vagy esetleg vmi ellenőrzéshez kell?!

Update

2008.11.20.:
 Közben a Lonely Planetet lapozgatva találtam rá erre (belarusrent.com/index.php) az oldalra. Nagyon színvonalasan, dizájnosan néz ki, viszont emailt nem lehet nekik írni, csak egy formon keresztül + telefon és skype. Ereditleg gondolkoztam apartmanon is, de a meghívó miatt elvetettem, azt pedig csak utazási iroda tud intézni, hiába foglalom le bárhol a szállást. Ők viszont adnak meghívót is, igaz a szokásos ár másfélszereséért, 35 EUR-ért. Ráadásul a lakások sem olyan olcsók, ugyan hirdetnek egyet-kettőt 40 EUR/nap körül, de sok van olyan ami a szállodai szobák árával vetekszik. Igaz, ha kettőnél többedmagával megy az ember, akkor könnyen lehet hogy kényelmesebb és olcsóbb is. Ellenben kontra felvetendő, hogy bár előnyös hogy a belváros közepén vannak (de még mennyire), viszont autózás esetén nem biztos hogy a parkolás megoldott. A szállodáknak van - igaz fizetős - parkolóhelye legalább.
A Bradt útikönyv is említést tesz erről a lehetőségről, félig sztorizgatva, félig ajánlgatva a dolgot. Mégpedig szerintük ha valaki viszonylag jó oroszos, akkor kereshet apartmant saját maga is előre foglalás nélkül, akár este beesve bárhova, elég csak egy helyi lapot fellapozni amiben vannak apróhírdetések. Ezzel ugye csak az a bajom, hogy az ember nem nagyon esik csak úgy be bárhova Belaruszban, főleg nem azok akiknek az útikönyvet írták. A szerző több helyen is megjegyzi, hogy az olvasó valószínűleg szervezett úton érkezik (és valószínűleg brit állampolgár), ők pedig aligha mászkálnak maguktól ide-oda. Aki magától érkezik, de utazási irodán keresztül kapott meghívót (mint mi), az sem igen fog hirtelen szállást keresni - a vízum is csak annyi időtartamra szól amennyit az iroda leigazolt. 
Csak akkor van ennek realitása, ha valaki üzleti útra érkezett (kb. mint a Bradt könyv szerzője), vagy ha magáncélra kapott meghívót, igaz a tartózkodási helyet ilyenkor is le kell jelenteni a vízumigénylésnél. Ez utóbbi egyébként érdekes kérdés, én is elgondolkoztam rajta, amikor felmerült a Belaruszba utazás, hirtelen 2 forró és 2 próba-szerencse nyomot is tudtam volna, hogy keressek kint ismerős-ismerősét aki esetleg meg tudna hívni. A bonyodalmakat elkerülendő ez most egyelőre elmaradt, de kíváncsi lennék működött volna-e a dolog?

2008.11.26: Ha már reklám, ide kívánkozik ez a pazar online-szótár oldal: www.rustran.com/ Csekély orosztudásommal ugye még szótárazni is nehéz (a szótő felismerésének hiányában ugye beütni sem tudok mit, legalábbis online), ám a fenti linken teljes mondatokat is fordíthatunk, ami netes infógyűjtés közben kifejezetten praktikus és gyors eljárás. Természetesen a Háború és békét nem ezzel fogjuk shakespearei óangolra fordítani, ám minden rövidebb-hosszabb szöveget amit kipróbáltam, tartalmilag tökeletesen érthetően sikerült visszaadnia! A cirill betűk ismeretének és a program segítségének köszönhetően gyakorlatilag bármilyen informatív orosz nyelvű weboldalt percek alatt meg lehet fejteni. Le a kalappal, tényleg. 

2008.12.02: Eredileg a LP-ben olvastam a linkjét, de azthittem valami fizetős útikönyv. Hát nem, gyakorlatilag 2x olyan részletes és tartalmas mint a LP vonatkozó része, ám ingyenes, és sokkal frissebb, viszont jórészt csak Minszkre vonatkozik. Még az LP-nél is kevésbé píszí, ám nagyon vicces, az infotartalomtól függetlenül is élmény olvasni: www.inyourpocket.com/data/download/minsk.pdf 

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos linkek szálloda élmények utazási iroda


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr86777705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása