HTML

2008.12.11. 09:14 4/7

Keleten a helyzet...

Tegnap elerkeztunk utazasunk (eszak-)keletibb pontjara, Vitebszkbe! Bar mar Szmolenszk is csak egy kopesre van, es orosz tel ide vagy oda, ho itt sem esik... Valami kis feherseg maradt meg, de az is inkabb hetekkel ezelottrol, es inkabb mutatoba, hiszen este is +0,3 fokot mutatott a homero.

Kedden bejartuk Minszket, ami nem csak ejjel, hanem nappal is szenzacios! Metroztunk is, hogy legyen valami itthoni utanerzes, a kocsik ugye ugyanaz a kek szovjet tipus mint Budapesten :) Az allomasok sem sokban kulonboznek, bar belvarosban kulonosebben nem praktikus, nincs tul sok megalloja, inkabb a kulvarosi forgalmat szolgalja ki. Sikerult kotelezo shoppingolast is lebonyolitani, tobbek kozott a Dinamo Stadion koruli hatalmas piacon, illetve van egy foldalatti plaza is a foteren. Van minden varosban valami Univermag, ami tenyleg leginkabb a 80-as evek aruhazaira hasonlit stilusaban, de a valasztek azert bovebb. Szinte az elso utunk Belaruszban ebbe vezetett Bresztben mert pont ott volt a szalloda mellett, nem mindenapi elmeny volt elsore, de nagyon hangulatos, es praktikus egyebkent (tobbek kozott azonnal szereztem ultrareszletes autosterkepet). Este voltunk Operaban, amirol majd reszletesen irok, nagyon szuper volt!

Tegnap indultunk tovabb Minszkbol, utbaejtve Khatynt (magyarul inkabb `Hatin`-nak ejtik, meg irjak, angol utikonyvben van igy), ami minden tulzas nelkul megdobbento. Sikerult az utikonyves misztikus kodos reggelt kifognunk, sehol egy lelek az amugy fenyoerdokkel korulvett erdei tisztason, ami fokent a nacik altal lerombolt belarusz falvaknak allit emleket. Kepzeljetek el egy hatalmas teruletet, kodos idoben, ahol csak a leegetett fahazak mementojaul csak a kerites es a megmaradt teglakemenyek allnak. Es mindehhez fel percenkent minden haz tetejen megkondul egy tompa harang. Meseltek meg olvastam is mar a helyrol, de tenyleg sokkal megrazobb eloben mint valaha is gondolna az ember.

Utana meg tettunk egy kis kerulot Polatsk fele, ami tenyleg nagyon szep, csak kozben mar ranksotetedett, igy erkeztunk meg este Vitebszkbe, eddigi messze legjobb szallodankhoz, ahol meg angolul is tud a recepcios :), sot a parkoloorrel(!) is tudtunk par mondatot beszelgetni. Este mar csak egy rovid setat tettunk, meg veletlenul a csaloka utikonyves terkep miatt eltevesztettuk az ettermet ahol kajalni akartunk, ennek ellenere utolagos nagy meglepetesemre volt angol menu is, a biztonsagi or nemetul utba tudott igazitani, es a leves+foetel(lazac/valami husos)+udito volt borravaloval nem volt 5000 Ft, csak hogy a vegere valami anyagias dolgot is emlithessek :)

Most indulunk a Chagall muzeumokba, valamiert minden csak 11-kor nyit, igy volt idom kicsit irogatni most reggel. Holnap visszaterunk Minszkbe, egyelore meg kerdeses hogy Mogilev fele-e, aztan szombaton kastelytura, es valoszinuleg vasarnap nagyon hajnalban irany haza, de az meg igen messze van szerencsere :)

Szólj hozzá!

Címkék: élmények


A bejegyzés trackback címe:

https://viaminsk.blog.hu/api/trackback/id/tr50816712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása